Íjak
Az itt bemutatásra kerülő íjak nagy része előfordult a Kárpát-medence (Magyarország) területén. Főleg hagyományos keleti íjak, ún. merev végű összetett reflexíjak. Az egyes hagyományos íjtípusok az őket használó népekről lettek elnevezve.KIK VOLTAK ?

SZKÍTÁK | ASSZÍROK | HUNOK | AVAROK | MAGYAROK | TÖRÖKÖK | MONGOLOK
A nomád reflexíjak típusai:

A legtöbb típus alap, extra I, extra II és extra III (eredeti) kivitelben készül. Ahhoz, hogy megértsük miben rejlik a köztük lévő különbség tudni kell, hogy a merev végű összetett reflexíj öt fő részből áll: markolat (1db), hajlós karok (2db), merev íjvégek (2db).

Az alap kivitel üvegszál, fa és bőr kombinációjával készül. A bőr kívánság szerint többféle színű lehet.

Börszinek:


Az extra I kivitel két változatban készül. Az egyik változat markolata szarulemez, az íj végei szaruval vannak erősítve egy szakaszon, karjai hal-, vagy kígyóbőrrel , esetleg nyersbőrrel vannak burkolva. A másik változat abban különbözik, hogy a szarulemez helyett színes farétegelés van alkalmazva a markolatnál és az íjvégeknél. A hajlós karok ugyanúgy hal-, vagy kígyóbőrrel, esetleg nyersbőrrel vannak burkolva.


Biokompozit laminált íjak
Új technológia. Tulajdonképpen egyesíti magában a laminált, a TRH laminált, a TRH Extra II laminált íjakat, és bizonyos értelemben az extra III íjakat is, szóval ez egy Hibrid íj.
Ezzel a módszerrel készülő íjak ugyanis a következő anyagokból épülnek fel: a középső rétegek fából, a belső réteg újrahasznosított szaruból, a külső réteg pedig egy préselt ínlemez.
Ez a két réteg modern ragasztóval van hozzáragasztva a falemezhez, és a ragasztási réteg még modern szálerősítést is kap.
Ezeknek a biokompozit anyagoknak, valamint a modern technológiának köszönhetően ezek az íjak sebességben megelőzik a sima laminált íjakat. Viszont kifeszítéskor érezhetően lágyak és rezonanciamentesek.
Az így készült íjakkal szinte olyan élmény lőni, mint egy szaruíjjal, és a külső megjelenésük is hasonló, csak a biokompozit íjak laposabbak.


Az extra III (eredeti vagy szaru) íj, ez az a típus, amely szinte teljesen eredeti módon készül, úgy, mint több ezer évvel ezelőtt, és szinte csak természetes anyagokat tartalmaz. Az egész íj vázát a fa adja meg, ami többféle faanyagból van összeragasztva. Az íj belső rétege, ami az íjász felöl van, szarulemezből készül. Az íj külső rétege pedig ínból és halhólyagenyvből áll, ami több rétegben van felhordva és rázsugorítva az íjra. Mivel ez a réteg érzékeny a nedvességre nyírfahéjjal, vagy vékony bőrrel van burkolva, amit kérésre festeni is szoktunk eredeti motívumokkal. Legtöbbször az íj markolata és az íjvégek merevítve vannak csont-, vagy szarulemezekkel, és kötözéssel vannak megerősítve a csapolásoknál. A csapoláshoz használt ragasztás az IFAA szabályoknak megfelelően történik. A szarulemezhez általában az ősi magyar szürkemarha, vizibivaly, kőszáli kecske, vadjuh tülkét használjuk fel, ami nagyon drága alapanyag, mert nagyon kevés van belőle.
Az inazásnak természetesen vannak különféle trükkjei. Enyvezés előtt az inat különféle anyagokba kell áztatni, impregnálni, és csak ezután van felrétegelve, felragasztva az íjra. Emiatt lesz annyira törhetetlen és ellenálló az íj külső felén. A fát és a szarut is kezelni kell, különben hamar eltörne az íjban. A szaru íj a szkíták nagy találmánya csakúgy, mint a nyereg, s később az avaroknál a kengyel. A többi keleti nép a nomádoktól vette át a szaruíjak készítését. Ha a fa száradását nem számítom bele, akkor is legalább 10-12 hónapot igényel az elkészítése.
Egy átlagos kompozit íjat többnyire 60 font erősségben rendelnek, de előfordul 45 fontos és 90 fontos megrendelés is.
WOODEN CORE
BUFFALO HORN AND SINEW