A KARABAKH LÓ

Sokakat foglalkoztat a gondolat, hogy milyen is lehetett a régi magyar-hun-avar harcosok lova. Talán egy kistermetű hucul ló? Vagy egy nemes akhal-tekini? Vagy egy arab?
Mi a Kaukázus környékén, Azerbajdzsánban tenyésztett lovak között találtuk meg a választ. Ennek a lófajtának a neve karabakh. A karabakh lovakat évszázadok óta használják, már a 4. századból vannak e lovakról szóló feljegyzések. Főleg sztyeppei, hegyi és türkmén fajtákból alakították ki ezt a jelleget.
Szívóssága, biztos járása miatt kezdetben inkább munkalóként, teherhordásra alkalmazták, de gyorsasága és bátorsága miatt a különböző hagyományos lovasjátékokban is kiváló teljesítményt nyújtott már évszázadokkal ezelőtt is.
A fajta utáni keresletet jól mutatja, hogy az 1700-as években, egy, az irániakkal vívott győztes csata után az oroszok kizárólag ezekből a lovakból zsákmányoltak tizenegynéhány ezer darabot, amiket aztán visszaszállítottak a mai Azerbajdzsán területére. Tulajdonképpen ekkortól jegyzik hivatalosan ezt a fajtát.
Iránban mind a mai napig megtalálható testvérfajtája, a deliboz. Ezekben a típusokban még kevesebb az arab vér, és sokkal több a türkmén, mely hozzájárult a fajta keménységéhez, gyorsaságához és kiváló tűrőképességéhez.
Genetikailag ez a lófajta áll a legközelebb a magyar-avar sírokban talált harci lótípushoz.
Testfelépítése tökéletes ló benyomását kelti. Kis termetű, mindössze 145-154 cm magas. Kicsi, jellegzetes feje, egyenes profilja, széles homloka van. Magasan tűzött, izmos, elegáns nyakával méltóságteljes benyomást kelt.
Szőrszíneiben a csillogó fémszín dominál, mely a fajta türkmén jellegére utal.
Rendkívül fordulékony, ugyanakkor kitartó és könnyen kezelhető, ezért lovas játékokra ma is a legrátermettebb ló. Éppen ezért ezt a fajtát szeretnénk használni lovasíjászathoz, és egyéb lovas játékokhoz.
Ezt a lófajtát Magyarországra 2 évvel ezelőtt hoztuk be és szeretnénk tenyésztésével foglalkozni.
Igazából nemcsak a karabakh lófajtát szeretnénk továbbtenyészteni, hanem más fajtákkal keresztezve a régi magyar lófajta újjáélesztése a célunk. Egy másik sztyeppei lótípust szeretnénk együtt tartani a karabakhi lovakkal, és a megfelelő egyedeket kiválogatva keresztezni a két fajtát. Ez azonban még mindig nem hozná meg a várt eredményt. Emiatt Iránból és Türkmenisztánból beszerzett lovakkal fogjuk tovább finomítani az állományt.
A keresztezést egészen addig folytatjuk, amíg kialakul az az izmos, erős testfelépítésű, de mégis könnyed, légies mozgású, kitartó, fordulékony, és egyben könnyen irányítható lófajta, amit mi az ősi magyar lónak neveznénk.
Ott szeretnénk folytatni, ahol története körülbelül az 1700-as években véget ért.


Szeretnénk létrehozni egy karabakhi lótenyésztő egyesületet Magyarországon. Aki részt venne ebben, kérjük, jelentkezzen. Elérhetőségeink megtalálhatóak a KAPCSOLAT menüpont alatt.

ELADÓ KARABAKHI, FÉLKARABAKHI LOVAK. Érdeklődni lehet a KAPCSOLAT menüpontban található elérhetőségek valamelyikén.